مرکز خرید گوسفند زنده، فروش و عرضه بهترین قیمت دام در تهران

آنتروتوکسمی چیست؟

نویسنده : پخش گوسفند نمونه
تاریخ ثبت : 21 اردیبهشت ، 1401

آنتروتوکسمی از انواع بیماری های قابل انتقال در دام است که می تواند مشکلات مختلفی را ایجاد کند. برای جلوگیری از این مشکلات و از بین نرفتن گوسفندان لازم است دامداران برخی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند. این بیماری که غالبا در بین دام هایی نظیر گوسفند و بز شیوع پیدا می کند، عوارضی دارد که در شرایط حاد می تواند باعث تلف شدن دام شود. در این مطلب از سایت مرکز پخش نمونه قصد داریم این بیماری و راه های پیشگیری و درمان آن را بررسی کنیم. همراه ما باشید.

بیماری آنتروتوکسمی

بیماری آنتروتوکسمی

بیماری آنتروتوکسمی چیست؟

البته که بیماری های مختلفی برای گوسفند وجود دارند اما آنتروتوکسمی را باید در دسته کشنده ترین بیماری های آنها ثبت کرد. این بیماری در موارد ضعیف باعث ایجاد مشکلاتی برای دام و دامداران می شود و در موارد شدید می تواند باعث تلف شدن گوسفندان و تحمیل هزینه های سنگین به دامداران گردد. بنابراین توصیه می شود تا دامداران اطلاعات خود را در زمینه این بیماری و مسایل مرتبط با آن افزایش دهند تا هم بتوانند باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری شوند و هم از مانع صدمات بیشتر گردند. البته باید توجه داشت که اطلاعات دامدار نباید جای مشورت و استفاده از دامپزشک را بگیرد.
آنتروتوکسمی از بیماری هایی است که در حیوانات علفخوار مشاهده می شود. ریشه این بیماری را باید در رشد و تکثیر بیش از اندازه یک باکتری به نام کلستریدیوم پرفرانژانس که در معده گوسفندان قرار می گیرد دانست. این باکتری 5 نوع دارد که در هر کدام از آنها باکتری سموم مختلفی را ترشح می کند. جذب این سموم باعث ابتلای دام به این بیماری می شود. اما راه ای مختلفی برای پیشگیری و درمان ایرن بیماری دامی وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

دلایل ابتلا به بیماری آنتروتوکسمی چیست؟

باکتری های بی هوازی به شکل مستقیم و غیر مستقیم باعث خسارات زیادی به دامداران و جان دام زنده می شود. این بیماری در بسیاری از دامداری ها وجود دارند و اکثر دامداران از وجود آن تا مدت ها بی خبر می مانند. کلستریدیوم پرفرانژانس به صورت طبیعی معمولا در خاک و دستگاه گوارش گوسفندان وجود دارد. دستگاه گوارش حیوانات با استفاده از تولید مدفوع گسترش و تکثیر این باکتری را کنترل می کند. 
پرخوری گوسفندان، تغییر جیره غذایی و استفاده بیش از اندازه از غلات مجب حرکات کند دستگاه گوارش و در نتیجه عدم دفع باکتری های ایجاد شده می شود. هر چه تعداد بیشتری از باکتری های نام برده شده در سیستم گوارش گوسفند باقی بماند باعث تولید سم بیشتر  ابتتلا به آنتروتوکسمی می شود.

دلایل ابتلا به بیماری آنتروتوکسمی

دلایل ابتلا به بیماری آنتروتوکسمی

علایم آنتروتوکسمی چیست؟

علایم این بیماری ارتباط مستقیمی با سن گوسفندان دارد. اگر بره ها به این بیماری مبتلا شوند خیلی زود تلف می شوند. دوره  بیماری در بره ها معمولا کمتر از 12 ساعت است. اما گوسفندان بالغ بیشتر از بره ها توانایی مقاومت داشته و حداقل تا 24 ساعت در مقابل بیماری دوام می آورند. از علایم این بیماری می توان به بی اشتهایی، بی حالی، خمیازه کشیدن اشاره داشت. در هنگام شدت بیماری ، تشنج و وجود کف در دهان هم اتفاق می افتد. از دیگر علایم نیز می توان به عقب ماندن از گله، عدم تعادل در راه رفتن، سایش دندان ها به هم، ترشح بزاق و در موارد نزدیک به مرگ می توان به نفخ در شکم اشاره کرد.

انواع آنتروتوکسمی در گوسفندان

انواع آنتروتوکسمی در گوسفندان

انواع آنتروتوکسمی در گوسفندان

تمام انواع بیماری های آنتروتوکسمی شبیه به هم هستند اما تفاوت هایی نیز دارند. دیل این تفاوت ها را می توان در علت ابتلا و یا سن مبتلا شدن گوسفند پیدا کرد. انواع این بیماری عبارتند از:

اسهال خونی بره ها (تیپ B)

عامل این بیماری در بره ها تیپ B این بیماری است. این باکتری در روده دام و خاک مرتع وجود دارد. این باکتری علاوه بر آنتروتوکسمی می تواند باعث آنتریت هموراژیک در بدن گوسفندان و بزها شود.

آنتروتوکسمی گوسفندان جوان (تیپ C)

سم های ترشح شده از باکتری نوع c باعث تورم و پرخونی در روده ها می شود. علامت واضح این تیپ درد در ناحیه شکم حیوان و همچنین اسهال خونی است. نهایت عمر حیوان پس از ابتلا 3 یا 4 ساعت است.

پرخوری یا نرمی قلوه (تیپ D)

اما شایع ترین نوع این بیماری ناشی از پرخوری گوسفندان است. نوع دی باکتری کلستریدیوم باعث این بیماری می شود. این باکتری امکان دارد از بدن یک گوسفند به گوسفندان دیگر نیز سرایت کند.

پرطرفدارترین مطالب ما را دنبال کنید!

کلستریدیوم سپتیکیوم

نوعی دیگر از این بیماری به شکل حاد و کشنده ای در اوایل فصل سرما و زمستان گسترش می یابد. عامل این بیماری کلستریدیو سپتیکیوم است.

پیشگیری از ابتلا به آنتروتوکسمی چگونه است؟

بهترین راه برای عدم ابتلای دام به این بیماری، پیشگیری است. اما از جمله راه های پیشگیری و یا جلوگیری از این بیماری باید به وارد زیر اشاره داشت:
  • تزریق واکسن آنتروتوکسمی گوسفندی
  • جلوگیری از پرخوری کردن دام
  • تغییر آهسته و ملایم جیره غذایی دام (تا دستگاه گوارش دام به ارامی به جیره جدید عادت کند)
  • دفن کامل، بهداشتی و صحیح لاشه تلف شده (پوشاندن روی لاشه با آهک)

واکسن آنتروتوکسمی چیست؟

این واکسن زرد رنگ به شکل سوسپانسیون کشت می شود و برای جلوگیری از ابتلا به انواع آنتروتوکسمی کاربرد دارد. با توجه به وزن و سن گوسفند، 2 الی 3 میلی لیتر واکسن آتروتوکسمی رازی باید به بدن حیوان تزریق شود. مکان تزریق نیز پشت کتف دام و به شکل زیر جلدی است.

درمان آنتروتوکسمی چیست؟

اگر پیشگیری نکرده اید برای درمان این بیماری باید فورا با دام پزشک تماس بگیرید. با توجه به این که مدت زمان زنده ماندن پس از ابتلا  گسترش سم در بدن کوتاه است، از دامپزشک باید به سرعت استفاده کرد. دامپزشکان معمولا روش هایی مثل تزریق پنی سیلین، خوراکی های ضد اسید، درمان هایی برای رفع نفخ، تجویز تیامین، افزایش سطح مایعات بدن و استفاده از پروبیوتیک ها را به کار می برند.

برخی نکات در مورد واکسن آنتروتوکسمی دام

  • سعی کنید از واکسن مناسب برای پیشگیری و درمان دام زنده خود استفاده کنید.
  • سعی کنید به تاریخ تولید و انقضای واکسن توجه ویژه داشته باشید.
  • در صورت تهیه واکسن، انها را تا زمان مصرف در درمای مناسب (بین 4 تا 8 درجه) نگهداری کنید.
  • قبل از تزریق باید شیشه محتوی واکسن به خوبی تکان داده شود.
  • واکسن آنتروتوکسمی دامی باید حتما توسط دامپزشک تزریق شود. 
  • برای هر گوسفند باید از یک سر سوزن جدید استفاده کرد. 
  • واکسیناسیون گوسفندان باید حتما در روزهای خشک و افتابی انجام شود. 
  • گوسفند آبستن باید دو هفته مانده به زایمان تزریق را انجام دهد تا پادت های بدن مادر به بره منتقل شود.
6LeqQBciAAAAAOTmEiSOf1o6d6Sk5ceWF8MIClo1