مرکز خرید گوسفند زنده، فروش و عرضه بهترین قیمت دام در تهران

بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن

نویسنده : Alivesheep
تاریخ ثبت : 06 آبان ، 1400

بررسی بیماری هیداتیدوز در دام ها  

هدف از به نگارش در آمدن این مقاله، پرداختن به بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن است. اگر شما هم جزو کسانی هستید که به پرورش دام مشغول هستید، حتما می دانید که یکی از بیماری های رایج در بین انواع دام، هیداتیدوز یا کیست هیداتید می باشد. با خواندن این مقاله و کسب اطلاعات کامل در مورد بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن، علائم و راه های پیشگیری از این بیماری، قادر خواهید بود به طرز موثری از گله خود در برابر این بیماری محافظت نمایید.

کیست هیداتیک و روش های تشخیص آنکیست هیداتیک و روش های تشخیص آن 

بیماری هیداتیدوز یا کیست هیداتید چیست؟

از اثرات این بیماری می توان ایجاد انواع کیست عفونی در بدن میزبان را نام برد. از آنجایی که میزبان و عامل انتقال این بیماری انسان و دام هایی مانند گوسفند و گاو می باشد، می توان اینطور نتیجه گرفت که هیداتیدوز، یک بیمار مشترک بین انسان و دام بوده و قابلیت انتقال آن از گوشت حیوانات حلال گوشت به انسان وجود دارد. با در نظر گرفتن ضرر های اقتصادی و تهدیدی که این بیماری می تواند برای سلامت عمومی افراد در سطح جهانی به وجود آورد، بسیار ضروری است که در مورد بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن، توجه کافی شود.

عامل بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن

عامل ایجاد این بیماری نوعی کرم پهن بند بند به نام اکینوکوکوس گرانولوزوس می باشند که نوع بالغ آن عمدتا در روده حیوانات گوشتخوار و وحشی زندگی می کند. همانطور که از نام این انگل پیداست، دارای بدنی بند بند می باشد که بند‌های ابتدایی آن، نابالغ و بند‌های انتهایی بدن بالغ هستند و مکان اصلی اندام‌ های جنسی برای تکثیر و رشد در این قسمت قرار دارد. در این قسمت تخم های انگل به وجود آمده و پس از خروج از طریق مدفوع حیوان، در صورت پراکندگی، آب و علوفه سایر دام‌ ها را آلوده می‌ کنند.
گوسفند، گاو و بز نیز به هنگام چریدن و خوردن علف های آلوده به این تخم ها را همراه علوفه آلوده وارد دستگاه گوارش خود می کنند و تخم ها پس از ورود به دستگاه گوارش میزبان باز می شوند و جنین قلابدار به درون بافت روده مهاجرت کرده و سپس از طریق عروق روده یا مجاری لنفاوی، به بخش های مختلف بدن رفته و طی چند ماه کیست های مختلفی در این نواحی ایجاد می کند.
هر کیست، پر از مایع شفاف است که حاوی جنین یا لاروهای متعدد می باشد. کیست ها به مرور رشد کرده و قطر آن به 5 تا 20 سانتی متر افزایش می یابد و گاهی حجم درون کیست به 2 لیتر نیز می رسد. در صورتی که کبد یا ریه عضو مبتلا به کیست هیداتید در گاو و گوسفند و... به نحوی مورد تغذیه حیوانات دیگر مانند سگ قرار گیرد، کیست ها در داخل روده کوچک باز شده و جوانه های داخل کیست (اسکولکس) به جدار روده کوچک می چسبند و بالغ می شوند و سرانجام کرم بالغ با تولید تخم، چرخه را در طبیعت ادامه می دهد. از زمانی که سگ احشاء کیستیک را می خورد تا تشکیل کرم بالغ و بند بارور حدود 7 هفته طول می کشد که این زمان در پیشگیری و درمان سگ ها بسیار اهمیت دارد. مهمترین راه ابتلای انسان به این کیست، ورود تخم انگل از طریق دست و سبزیجات آلوده به دهان است. لذا توجه به راه های انتقال بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن بسیار با اهمیت می باشد.

کیست های هیداتیک در انواع دام

پس از مصرف سبزیجات یا آب آشامیدنی آلوده به انگل اکینوکوک، هر اندامی از بدن می تواند محل بوجود آمدن کیست باشد و بسته به اینکه در چه اندامی کیست ایجاد شده اختلال در عملکرد همان عضو را داریم. تشکیل این کیست ها بدون علامت بوده و بیشتر آلودگی ها در بازرسی پس از کشتار مشخص می شود که سبب ضبط و معدوم سازی اندام های آلوده در هنگام کشتار می شود. فراوانی کیست هیداتید در میزبان به عوامل مختلفی از قبیل سن دام و میزان آلودگی سگ های گله بستگی دارد. آلودگی سگ ها در ایران بر حسب گزارشات مختلف بین 2.2 تا 63.2 درصد بیان شده است.

بررسی کشتارگاهی کیست هیداتیک در گوسفندانبررسی کشتارگاهی کیست هیداتیک در گوسفندان 

عوامل تاثیرگذار بر انتشار بیماری هیداتیدوز در دام ها

میزان آلودگی محیط بر شدت بروز بیماری در بین دام ها موثر است و همچنین درجه حرارت محیط بر قدرت حیات تخم انگل و میزان شیوع این بیماری موثر است. به عنوان مثال در درجه حرارت های پایین، تخم تا چندین ماه زنده است، در حالی که در گرمای تابستان بیش از 3 هفته دوام نمی آورد. عدم ضبط و معدوم سازی اندام های آلوده باعث دسترسی گوشتخواران به ضایعات کشتارگاهی و ادامه چرخه انگل و افزایش بیماری می شود. اغلب کیست ها در ریه و کبد مشاهده می شود. در گاو معمولا بیش از 90 % کیست ها در کبد یافت می شود که در نهایت ممکن است در قلب و مغز میزبان نیز کیست ایجاد شود. در ادامه مطلب قصد داریم به بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن بپردازیم.

بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن

به دلیل دشواری تشخیص و درمان کیست هیداتیک و خطرات این بیماری برای انسان، کنترل بیماری و پیشگیری از وقوع آن در سراسر دنیا از اهمیت زیادی برخوردار است. این بیماری در انسان شایع نمی باشد اما به دلیل ماهیت خطرناک آن و درمان سخت یکی از مشکلات بهداشتی به حساب می آید. پیشگیری و کنترل بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن به راحتی و از طریق رعایت مواردی از قبیل جلوگیری از کشتار غیر بهداشتی دام، کنترل تعداد سگهای ولگرد، درمان مستمر سگ های گله، جلوگیری از ورود سگ های ولگرد به زمین های کشاورزی و آموزش همگانی مردم قابل انجام می باشد.

کلام آخر

همانطور که گفتیم بیماری هیداتیدوز دام یکی از بیماری‌ های مشترک بین انسان و دام می باشد، لذا بسیار مهم است که برای پیشگیری از ابتلای دام و وارد آمدن خسارات مالی و جانی به انسان، اقداماتی در نظر گرفته شود که در این مقاله سعی کردیم به طور کلی به بررسی بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله و راه درمانی آن بپردازیم. برای خرید گوسفنده زنده و اطلاع از قیمت روز گوسفنده زنده می توانید با مشاوران ما تماس خاصل فرمایید.

آشنایی با بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوسالهآشنایی با بیماری هیداتیدوز در گوسفند و گوساله 

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید:

6LeqQBciAAAAAOTmEiSOf1o6d6Sk5ceWF8MIClo1