از آنجایی که سود دهی سالن های دامداری به سلامت بره های تازه متولد شده وابسته است رعایت چندین نکته به جهت کاهش مرگ و میر بره های شیری بسیار مهم است. در ادامه به بررسی اعمالی که به کاهش از دست دادن بره در 24 ساعت اول می شود پرداخته خواهد شد.
میزان سود دهی از بره های تازه متولد شده در صنعت دامپروری از اصل های مهم این صنعت است. نگهداری از بره های تازه متولد شده به جهت جلوگیری از تلف شدن بره ها و کاهش مرگ و میر بره های شیری نیازمند رعایت چندین نکته ساده است. برخی از این نکات به قبل از تولد بره و برخی از آنها به پس از تولد بره مربوط می شود. قبل از اجرای این نکات می بایستی از اطلاعات کارگران نسبت به نگهداری میش های آبستن و بره های تازه متولد شده اطمینان داشته باشید. برای اطمینان بهتر است چندین کلاس آموزشی چندین دقیقه ای به جهت آموزش صحیح نکات دامداری با موضوع کاهش مرگ و میر بره های شیری برای کارگران برگزار کنید. اغلب دامپروران از برگزاری کلاس های آموزشی شانه خالی می کنند غافل از آنکه عدم اطلاع کارگران از نحوه صحیح نگهداری از بره های شیری منجر به کاهش سود دهی و مرگ و میر بره ها می شود. در ادامه به بررسی 5 روش به جهت کاهش مرگ و میر بره ها خواهیم پرداخت.
از آنجایی که بره های سالم از مادران سالم متولد می شوند توجه به سلامت میش مادر قبل از بارداری یکی دیگر از اصول مهم در صنعت دامپروری است که حتما باید به آن پرداخته شود. قبل از اقدام به جهت باردار کردن میش ها از سلامت میش های مادر اطمینان حاصل کنید که این اطمینان تنها بعد از ویزیت دامپزشک مربوطه از میش ها حاصل می شود. این عمل در راستای کاهش مرگ و میر بره های شیری اعمال می شود. برای میش های هدف یک برنامه ریزی غذایی مناسب با مواد اولیه با کیفیت تنظیم کنید. رعایت این نکته قبل از باروری به متولد شدن بره های سالم و قوی می انجامد. به هنگام بارداری نیز تغذیه می بایستی طبق برنامه ای خاص اجرا شود. تغذیه مناسب به هنگام بارداری از تلف شدن بره در شکم میش به جهت ضعف مادر جلوگیری می کند. تغذیه ی میش های باردار در روز های آخر بارداری سبب تولید آغوز با کیفیت می شود.
تغذیه بره تازه متولد از آغوز یکی از مواردی است که حتما باید توسط دامداران رعایت شود. به شیری که در 3 روز اول بعد از فارغ شدن میش مادر ترشح می شود آغوز گفته می شود. آغوز سرشار از ویتامین ها و پروتئین های اساسی به جهت رشد صحیح بره های تازه متولد شده است. حتی بره های بدون مادر نیز می بایستی از آغوز میش های دیگر تغذیه کنند. برای خوراندن این ماده به بره های بی مادر می بایستی از شیشه استفاده کنید. از آنجایی که پستان میش ها به هنگام استراحت با سطح کثیف آغل برخورد می کند بهتر است قبل از شیردهی بره های شیری محل برخورد پستان با دهان بره را ضدعفونی کنید. این عمل باید تا چند روز به طور مرتب اعمال شود. بره های تازه متولد شده باید هر 3 ساعت یک بار به مقدار خیلی کم شیر داده شوند. اگر می خواهید به تغذیه بره های با کنسانتره اقدام کنید می توانید بره ها بین هفته چهارم تا ششم از شیر مادر جدا کنید. اگر از سلامت آغوز میش مادر مطمئن نیستید از آغوز میش های دیگر به جهت تغذیه بره شیری استفاده کنید. سلامت و کیفیت آغوز به کاهش مرگ و میر بره های شیری کمک می کند.
مقالات مربوط به بره ها که می تواند جان بره های شما را حفظ کرده و آگاهی شما را نسبت به بیماری ها و همه موارد مربوط به آنها را بیشتر کند:
یکی دیگر از اقداماتی که در 24 اول تولد بره به جهت کاهش مرگ و میر بره های شیری باید اجرا شود ضد عفونی کردن ناف بره های شیری است. ایجاد شدن عفونت در قسمت ناف بره یکی از مهمترین عواملی است که منجر به تلف شدن بره های تازه متولد شده می شود. عدم ضد عفونی کردن ناف بره ها موجب پخش شدن عفونت به تمام قسمت های بدن بره می شود که در آخر به تلف شدن آن می انجامد. جلوگیری از بروز عفونت های نافی در بره های تازه متولد شده نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن بره ها ایفا می کند. بند ناف بره ها یک هفته پس از متولد شدن بره می خشکد و از بدن بره جدا می شود تا آن زمان می بایستی از تماس ناف بره با سطوح آلوده جلوگیری کنید. برای ضد عفونی کردن ناف بره معمولا از موادی مانند الکل و بتادین استفاده می شود. به جهت ضد عفونی قسمت ناف تمامی بخش ها ناف و اطراف آن را به خوبی در محلول های ضد عفونی کننده آغشته کنید. برای اطمینان از ضد عفونی کردن ناف بره های تازه متولد شده می توان ناف بره در درون ظرفی از محلول ضد عفونی کننده قرار دهید.
به جهت کاهش درصد از دست دادن بره در 24 ساعت اول از سلامت کامل بره پس از تولد آن اطمینان حاصل کنید. در برخی از موارد بره ها از بدو تولد دچار بیماری هایی مانند آبله گوسفندی می شوند. برای درمان و یا جلوگیری از آبله گوسفندی باید به تزریق واکسن مخصوص اقدام کنید. برای درمان این آبله به صورت خودسرانه اقدام نکنید. تمامی مراحل درمان بیماری های گوسفندی می بایستی توسط دامپزشک و یا یکی از افراد آموزش دیده در این زمینه اجرا شود.
آخرین اقدام به جهت کاهش مرگ و میر بره های شیری نگهداری بره ها در محیطی تمیز و بدون آلودگی است. فضای نگهداری بره ها می بایستی همیشه خشک باشد. دمای محیط نگهداری بره ها نیز بسیار مهم است. دمای محیط باید به قدری گرم باشد که باعث تعریق بره ها شود و باید به قدری سرد باشد که موجب ایجاد سرماخوردگی در بره ها شود.
شما می توانید تمام موارد مربوط به فروش و خرید دام زنده و راهنمایی های کافی و مفید درباره دام زنده را در وبسایت مرکز پخش دام زنده و گوسفند زنده نمونه مشاهده و مطالعه کرده و یا با شماره های 44558303-021، 22580299-021، 9560356-0912 و 2879659-0912 تماس حاصل نمایید.