شاید برای کسانی که به دامداری به عنوان شغل آینده فکر کرده اند این سوال پیش بیاید که نگهداری از بره های شیری چگونه باید باشد. نگهداری از بره ها در روز های اولیه تولد مشکل بوده و نیازمند کسب اطلاعات است. مثلا لباس پوشاندن به بره های شیری درست است یا غلط؟ در ادامه این بحث به چگونگی نگهداری بره های شیری و اینکه که لباس پوشاندن به بره درست است یا غلط می پردازیم .
آنچه که در مورد تغذیه ی بره های شیری مهم است این است که بره های تازه متولد شده بلافاصله بعد از تولد به تغذیه از شیر مادر نیاز دارند. شیر مادر حاوی ماده ی پروتئینی به نام کلستروم است که این ماده برای ادامه حیات و بقای بره بسیار مهم است. اهمیت تغذیه دام در فصول سرد بسیار زیاد است ولیکن در بره ها این اهمیت شدت بیشتری پیدا می کند. بره ی تازه متولد شده ای که در بدو تولد از طریق شیر این ماده را جذب نکند دوران سختی را از بچگی تا دوران بلوغ طی خواهد کرد چرا که در برابر بیماری ها و ویروس ها بی دفاع خواهد بود. این ماده بره را در برابر ابتلا به عفونت نیز ایمن می کند. برای داشتن بره های پروار و سرزنده دو هفته پس از تولد آن می توانید به آن ها کنسانتره نیز بدهید. کنسانتره مصرفی توسط بره های شیری باید کنسانتره مخصوص بره باشد. در دوران شیرخواری باید به بره های شیری آنتی بیوتیک تزریق شود تا مبادا به بیماری های عفونی دچار شده و تلف شوند. علاوه بر تمامی این اقدامات برای سلامتی بره های تازه متولد شده لباس پوشاندن به بره های شیری از جمله بره های بدون مادر از دیگر اقدامات نگهداری بره است. لباس پوشاندن به بره هایی که در بدو تولد نه شیر مادر را خورده اند و نه توسط مادر لیس زده شده اند بسیار مهم است و ضامن سلامتی آن هاست.
در طی دوران زایش ممکن است برخی از میش های مادر تلف شوند و یا دچار کمبود شیر باشند . مشکلاتی از این قبیل باعث می شود که تعدادی بره ی شیری بدون مادر وجود داشته باشد. بررسی اثرات تغذیه در پرورش دام دارای اهمیت فراوانی است که برای دامداران یکی از مهمترین نکته های قابل توجه است و به همین دلیل باید از بره های شیری که بدون مادر هستند به خوبی نگهداری و حمایت کنند.
تغذیه ، کمک به رشد و نگهداری بره های شیری بی مادر به دو روش ممکن است:
در روش جایگزینی بره های مادر به طریقی توسط میش های مادر دیگر پذیرفته می شوند. اگر بره های شیری بی مادر توسط میش های پر شیر دیگر پذیرفته نشوند و یا میش پر شیری وجود نداشته باشد دامدار مجبور است به روش دستی بره را تغذیه کند. آنچه در مورد نگهداری بره های شیری بدون مادر مهم است آن است که بره ها در بدو تولد نیازمند تغذیه مقداری آغوز هستند. به اولین ترشحات شیر مادر پس از زایمان آغوز می گویند. دامداران می بایست مقداری آغوز منجمد در یخچال نگهداری کنند و یا از میش های مادر دیگر بگیرند، البته رعایت بهداشت در نگهداری از گوسفندان و مواد تغذیه ای آنها بسیار مهم است. ادامه ی حیات بره های شیری بدون عدم تغذیه آغوز غیر ممکن است. از آنجایی که در نگهداری از بره ها در روش دستی مادری وجود ندارد که بره را از سرما در امان نگه دارد لباس پوشاندن به بره های شیری باعث می شود که بره از بدو تولد با بنیه ای قوی رشد کند.
عمل لباس پوشاندن به بره های شیری مخصوص بره هایی است که در حین تولد، مادر خود را از دست داده اند و از لطف و مهر میش مادر محروم هستند و ممکن است سرما در طول شب به آن ها آسیب بزند.
در مواردی که روش جایگزینی میش مادر میسر نبود دامدار می بایستی بره را به روش دستی تغذیه کند. در این روش از طریق پستانک و شیشه های مخصوص شیر، بره را تغذیه می کنند. لباس پوشاندن به بره های شیری که توسط هیچ میش مادر پذیرفته نشده اند مسئله ای حیاتی است. در صورتی که نتوان بره را با شیر میش تغذیه کرد می توان از شیر گاو بهره برد. در صورتی که بره از شیر گاو تغذیه می کند می بایست یک قاشق روغن ماهی به هر یک لیتر از آن شیر افزود. شیری که با کمک پستانک به بره داده می شود باید هم دما با درجه بدن بره باشد. از آنجایی که بره های بدون مادر حساس هستند می بایست در محلی خشک و تمیز نگهداری شوند تا احتمال ابتلا به بیماری های رایج در بره ها در آن ها به حداقل برسد. در لباس پوشاندن به بره های بی مادر جدا باید دقت کافی داشته باشید چرا که این بره ها به دلیل عدم نوشیدن شیر مادر از لحاظ استخوانی ضعیف هستند و ممکن است در گذاشت و برداشت های پی در پی باعث بروز شکستگی استخوان بره شود.
بره ها هنگام تولد پشم ندارند و نگهداری بره های شیری بدون مادر در ساعات اولیه تولد بسیار مهم است. میش های مادر هنگام تولد بره را که به محتویات زایش آغشته است را لیس می زنند و آن را خشک می کنند. این عمل باعث می شود بره گرم بماند و از اتلاف انرژی بدن بره جلوگیری شود. از آنجایی که بره های شیری در روز های اولیه تولد بسیار آسیب پذیر هستند بهتر است در کنار مادر قرار داده شوند. بره های بدون مادر در روز های اولیه از نگهداری و مهر مادر محروم می شوند و می بایستی دامدار از آن نگهداری کند. لباس پوشاندن به بره های شیری باعث می شود بدن بره خشک شده و دمای بدن آن تلف نشود. جهت نگهداری بره های شیری بدون مادر باید سریعا بعد از بریدن ناف در پارچه ای تمیز خشک کرد و در محیطی خشک و تمیز قرار داد. لباس پوشاندن به بره های شیری که در فصول سرد بدنیا می آیند بسیار به حفظ سلامتی بره کمک می کند. پوشاندن بیش از حد بره نیز باعث گرمازدگی بره می شود. پس بهتر است بره را شب هنگام و یا در روز های خیلی سرد پوشاند تا تلف نشود.
جنس لباس یا پوششی که به تن بره می پوشانند نیز مهم است. پیشنهاد می کنیم زمان پشم چینی گوسفندان مقداری از آن را برای بره های خود که ممکن است لازم داشته باشند حفظ نمایید. بهتر است بره را با پوششی از پارچه های پشمی نازک بپوشانید. بهترین پوشش برای بره پوشیدن پشم گوسفندان دیگر است. لباس نباید پلاستیکی باشد. در حالت کلی از پارچه هایی که باعث تعریق بیش از حد بره شود خودداری کنید. جنس لباس بره نه باید آنقدر نازک باشد که بره احساس سرما کند و نه آنقدر ضخیم باشد که باعث بروز بیماری های پوستی در بره شود. اگر پوشش یا محلی که بره در آن نگهداری می شود زیادی گرم باشد بره بی حال و تلف می شود. قسمت پشت و شکم بره مهم ترین قسمت هایی است که توسط آن پوشش باید پوشانده شود.
شما می توانید تمام موارد مربوط به خرید و فروش دام زنده و راهنمایی های کافی و مفید درباره دام زنده را در وبسایت مرکز پخش گوسفند زنده و دام زنده نمونه مشاهده و مطالعه کرده و یا با شماره های 44558303-021، 22580299-021، 9560356-0912 و 2879659-0912 تماس حاصل نمایید.