مرکز خرید گوسفند زنده، فروش و عرضه بهترین قیمت دام در تهران

همه چیز در مورد بیماری بروسلوز

نویسنده : alivesheep
تاریخ ثبت : 13 اردیبهشت ، 1401

هرآنچه درمورد بیماری بروسلوز باید بدانید

بیماری بروسلوز که نام دیگر آن تب مالت است یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های مشترک بین دام و انسان است که پیشینه آن به چندین سال پیش باز می گردد؛ علت ایجاد این بیماری در حیوانات نوعی باکتری عفونی مولد موسوم به بروسلا است این باکتری انواع مختلفی دارد و شایع ترین عامل انتقال آن به انسان مصرف لبنیات غیر پاستوریزه بز و گوسفند می باشد.

بیماری بروسلوز یا تب مالت چیست؟

بروسلوز یا تب مالت یکی از شایع ترین و رایج ترین بیماری ها در بره ها و دام ها و انسان هاست که در آنها مشترک است که عامل اصلی ایجاد آن باکتری عفونی بروسلا است که بر روی همه حیوانات اهلی و غیر اهلی تاثیر می گذارد؛ این بیماری می تواند مشکلات اقتصادی و بهداشتی فراوان و زیان باری را برای یک کشور رقم بزند. بیماری بروسلوز در بین دام سبب سقط جنین و یا نازائی دائمی نیز می شود، این بیماری از چندین روش مختلف به انسان انتقال می یابد که اصلی ترین این عامل مصرف محصولات لبنی حاصل از شیر بز و گوسفند مانند پنیر و شیر باشد.

دام زنده

علائم بیماری بروسلوز در انسان

از زمانی که تب مالت به انسان انتقال پیدا می کند علائم آن می تواند هر زمانی (در فاصله چند روز یا حتی چند ماه بعد) در بدن نمایانگر شود؛ علائم بروسلوز به دلیل اینکه عامل آن نوعی باکتری می باشد مشابه به بیماری آنفولانزا است که این علائم عبارت اند از:

  • تب و لرز حاد
  • ضعف عضلانی
  • تعریق بالا در بدن
  • احساس خستگی
  • سردرد و سرگیجه
  • درد در ناحیه کمر و مفاصل
  • سرفه
  • استفراغ
  • کاهش اشتها و کاهش وزن

مبتلایان به بیماری بروسلوز ممکن است طول درمان نسبتا طولانی را تجربه کنند و مدت زیادی با آن درگیر باشند، در مواردی که تب مالت حاد باشد علائم آن حتی تا چند سال بعد از درمان می تواند پایدار باقی بماند که این علائم شامل خستگی، دردهای عضلانی، ورم مهره های ستون فقرات و تب باشند.

چرخه انتقال بیماری از دام به انسان

عوارض بیماری تب مالت

باید در نظر داشت که انتقال و تاثیر بیماری های دامی بر گوشت مصرفی می تواند به قدری سریع باشد که در چند دقیقه بدن انسان نسبت به آن بیماری واکنش نشان داده و عواقب سنگینی را به دنبال داشته باشد. در انسان تب مالت می تواند در هر عضوی از بدن تاثیر بگذارد و سلامت بدن را برای کوتاه مدت و یا دائما به اختلال بیندازد، یکی از مهمترین نقاطی که باکتری بروسلا روی آن تاثیر می گذارد سیستم باروری است. علاوه بر آن تب مالت می تواند قلب، کبد و سیستم اعصاب مرکزی بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد، عوارض ناشی از این بیماری شامل موارد زیر می باشد:

آرتریت: ایجاد عفونت های مفصلی همراه با درد 
التهاب و عفونت کبد: تب مالت می تواند سبب ایجاد تورم در کبد و طحال گردد که این امر باعث می شود که کبد نسبت به اندازه طبیعی بزرگتر گردد 
بیماری های قلبی: ایجاد عفونت در لایه های داخلی قلب
التهاب اعصاب مغزی

تب مالت به طور مستقیم به مغز و سیستم اعصاب مرکزی اثر می کند و باعث ایجاد التهاب می گردد.

عوارض بیماری تب مالت

تشخیص بیماری بروسلوز

بهتر است با بیماری های مختلف و رایج دامی همانند بیماری تب دره ریفت آشنایی کامل پیدا کنید تا در صورت دیدن علائم به فکر درمان دام باشید. در این قسمت به بررسی تشخیص بروسلوز می پردازیم. از آنجا که علائم این بیماری ممکن است بعد از چند روز نمایانگر شود برای تشخیص این بیماری پزشک معمولا آزمایش خون تجویز و از طریق آزمایش به آن پی می برد اما علائم بیماری گاهی از طریق معاینه نیز قابل تشخیص می باشد؛ در صورت ابتلا ممکن است علائم زیر را دارا باشید:

  • تورم غدد لنفاوی
  • تب های ناگهانی و بدون علت
  • مشکلات پوستی 
  • دردهای مفصلی
  • کبد متورم

تشخیص دقیق و صحیح توسط آزمایش خون انجام می گردد و در صورت ابتلا تعیین می شود که چه نوع باکتری بروسلایی سبب ایجاد عفونت گردیده است.

تشخیص بیماری در دام

عوامل موثر در ایجاد تب مالت یا بروسلوز

تب مالت در ایران یک بیماری شایع بین انسان و دام است که معمولا در بین مردان شیوع آن بیشتر می باشد زیرا با دام بیشتر سروکار دارند اما به طور کلی ابتلا به این بیماری در هر سن و شرایطی ممکن است اتفاق بیفتد؛ از مهمترین عوامل موثر ابتلا به این بیماری و اشخاصی که بیشتر در معرض این بیماری هستند به موارد زیر می توان اشاره کرد:

  1. مصرف محصولات لبنی غیر پاستوریزه مانند شیر، کره و پنیر حیوانات آلوده به بیماری.
  2. کار در کشتارگاه و یا کارخانه های تولید محصولات لبنی.
  3. زندگی و یا سفر به مناطقی که بروسلا در آن شایع است.
  4. دامپزشکان و یا شکارچیانی که با حیوانات تماس دارند.

آزمایش های لازم برای تشخیص بروسلوز

معمولا آزمایش هایی که برای تشخیص تب مالت و یا بروسلوز انجام می شود آزمایش خون و یا انجام نمونه برداری از مغز و استخوان می باشد.
برای تشخیص دقیق تب مالت می توان از تست های زیر استفاده نمود:

سی تی اسکن: با استفاده از سی تی اسکن می توان به وجود التهاب در هر قسمت از بدن که در اثر باکتری بروسلا است پی برد.
اشعه ایکس: با استفاده از اشعه ایکس می توان تمامی تغییرات در مفاصل و استخوان ها را بررسی نمود.
نمونه برداری و کشت مایع نخاع مغزی: با برداشت میزان کمی از مایع نخاع مغزی می توان به وجود و یا عدم وجود عفونت های باکتریایی در بدن پی برد.

درمان تب مالت

همانطور که بیان شد بیماری بروسلوز می تواند دوره درمان طولانی را دارا باشد از همین جهت درمان بیماری بروسلوز کاری دشوار بشمار می رود؛ در درمان تب مالت تنها دارویی که باکتری بروسلا و عفونت را از بین می برد آنتی بیوتیک هستند؛ معمولا برای درمان بیماری بروسلوز پزشک آنتی بیوتیک های زیر را تجویز می کنند.

  • داکسی سالیکین
  • فلوکساسین
  • برای درمان این بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن باید چندین هفته آنتی بیوتیک مصرف کنید.

چگونه از ابتلا به تب مالت جلوگیری کنیم؟

برای پیشگیری از ابتلا به تب مالت می توان با انجام اقدامات زیر تا حد چشمگیری از بروز این بیماری جلوگیری نمود برخی از این اقدامات عبارت اند از:

  • استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه (در صورت استفاده از لبنیات غیر پاستوریزه مانند شیر قبل از مصرف باید آن را جوشاند.)
  • اگر شغلی دارید که با حیوانات در ارتباط هستید از دستکش و روکش مخصوص استفاده کنید.
  • گوشت ها را به طور کامل طبخ نمایید تا اگر آلوده باشد باکتری های آن به طور کامل از بین بروند.
  • اگر با دام و یا حیوانات خانگی در ارتباط هستید باید به طور مرتب واکسیناسیون تب مالت را انجام دهید.

نداشتن بیماری و عفونت در دام یکی از مهمترین نکات خرید گوسفند زنده است که حتماً باید به آن توجه ویژه ای شود. بنابراین بیماری های دامی را بشناسید تا هنگام خرید دام از آنها استفاده نمایید.

بیماری های قابل انتقال از دام به انسان

6LeqQBciAAAAAOTmEiSOf1o6d6Sk5ceWF8MIClo1