عوامل مختلف و زیادی هستند که در رشد و سلامت گوساله ها تاثیر می گذارد و در برابر آن نیز مواردی هستند که امکان دارد جان آنها را به خطر بندازد. برای مثال وجود گاز آمونیاک در محل پرورش و رشد گوساله ها باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی دام در برابر پنومونی می شود. در محیط هایی که دام ها در حال پرورش هستند باید تهویه کافی و مناسب وجود داشته باشد و هینطور باید بهداشت محیطی و تغذیه آنها نیز رعایت شود. در این مقاله سعی شده تا شما را با وجود گاز آمونیاک در محل پرورش گوساله ها و خطراتی که به همراه دارد و گوساله ها را تهدید می کند، آشنا کنیم.
مهمترین بخش بدن گوساله ها، نای آنهاست که این قسمت با مژکهایی پوشیده شده و نقش بسیار مهمی در خارج کردن مواد مضر و خارجی از ریه را دارد. در بیانی واضح تر باید بگوییم که کار اصلی مژکها خارج کردن مواد اضافی در هنگام استنشاق به فضای ریه بوده و این مواد اضافی را هل داده و از ریه خارج میکند. با وجود این کاربری مژکها، تمامی پاتوژنها و ذرات خارجی که باعث می شدند در شش ها عفونت ایجاد شود، از سیستم تنفسی دام ها خارج شده و گوساله در برابر انواع عفونت های تنفسی ایمن می ماند.
تا اینجا متوجه شدیم که مژه های موجود در نای گوساله از اصلی ترین اعضا بوده و نقش دفاعی از بدن و اصلی را بر عهده دارد. اما یک سری ویروس ها وجود دارند که این مژکها را تهدید کرده و باعث تخریب آنها می شود؛ از این ویروس های تخریب کننده می توان به ویروس های PI3 و BRSV اشاره کرد. پس بهتر است بدانید که وجود گاز آمونیاک در محلی که پرورش گوساله ها می باشد و سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند، می تواند به مرور زمان بر روی کارکرد مژه های موجود در نای گوساله ها تاثیرات مخربی بگذارد.
تنها کافیست که دام مدام در برابر استنشاق گاز آمونیاک باشد؛ در این صورت سیستم ایمنی بدن به مرور زمان رو به تضعیف شدن می رود. پس در این فرآیند باعث می شود تا پاتوژن ها وارد بافتهای تنفسی داخلی شوند. تمام این موارد بر روی ضعیف شدن عملکرد مژکها کمک خواهد کرد و سیستم انتقال مژه ای نیز دچار مشکل می شود. در آخر نیز پاتوژنها از نای حرکت نکرده و خارج نمی شوند.
قبل از هرچیزی باید این نکته را بگوییم که عامل اصلی به وجود آمدن پنومونی ها، باکتریها می باشند؛ اما دو عامل وجود دارد که در گوساله ها می تواند پنومونی را وارد کند در ادامه به این دو عامل اشاره خواهیم کرد:
1-وجود گوساله ها در کنار مادر: گاوهای بالغ خیلی بیشتر حمل کننده عوامل بیماری زا مثل همین بیماری پنومونی می باشد و ان را به راحتی می تواند از طریق لیس زدن گوساله به او منتقل کند.
2- قرار داشتن گوساله ها در محیطی که گاوهای بسیاری وجود دارد: وقتی گوساله در تراکم بالایی از گاوها قرار داشته باشد، این امکان وجود دارد که بیماری پنومونی به گوساله انتقال پیدا کند.
در کل باید بدانید که باکتری پنومونی از همان دوره تولد همراه گوساله ها و در قسمت بالایی دستگاه تنفسی آنها قرار دارد. تنها کافیست که سیستم مژکی آنها تضعیف شده تا گوساله ها به انواع بیماری های تنفسی دچار شوند.
قبل از هر چیزی باید بگوییم که در محل هایی مه دام ها نگهدار می شوند شرایط کافی و مساعد رشد و فعالیت برای رشد هرچه بیشتر و بهتر میکروبها وجود دارد؛ همین عوامل باعث می شوند تا گاز آمونیاک در این نوع محیط ها بسیار بیشتر شود. عواملی که باعث به وجود آمدن میکروب در محیط پرورش گوساله می باشد وجود اوره در ادرار گوساله ها بوده که رطوبت و مواد مغذی برای رطوبت اماده می کند. همینطور گرم نگه داشتن گوساله ها PH محیط را جهت رشد میکروب ها حفظ می کند.
در قسمت بالا به این مورد اشاره کردیم که اگر گوساله ها به طور مرتب نظافت شده و بستر نگهداری آنها را خشک نگه دارید، تولید گاز امونیاک را بسیار زیاد کاهش می دهد.خشک بودن بستر به این معناست که خشکی آن به قدری باشد که هنگام قرارگیری زانو بر روی بستر، زانو شما خیس نشود. زیاد بودن بستر نیز بر تولید کمتر گاز آمونیاک کمک خواهد کرد. از دیگر مواردی که بر حذف گاز آمونیاک تاثیر گذار است، باید به هریک از موارد زیر اشاره کرد:
برای خرید دام زنده همراه با قصاب به صورت آنلاین می توانید با مشاروان ما تماس حاصل نمایید.